Theo Wolters werd geboren in 1955 als jongste telg van een grote muzikale familie. Op jonge leeftijd begon hij met het bespelen van de trompet bij de plaatselijke muziekvereniging waar zijn vader dirigent was. Hij studeerde vervolgens trompet aan het conservatorium van Maastricht, waar hij in 1979 cum laude afstudeerde.

Al tijdens zijn studie was hij van 1975 tot 1979 als 1e trompettist werkzaam bij het Overijssels Pilharmonisch Orkest en de Essener Philharmoniker (Duitsland). Daarna was hij tot 2008 werkzaam bij het Koninklijk Concertgebouworkest te Amsterdam.
Naast zijn orkestcarrière nam hij directielessen bij Piet Stalmeier en Roberto Benzi.
Sinds 1998 werkt Theo als gastdirigent regelmatig samen met o.a. Staatsphilharmonie Kosice (Slowakije),
Tblisi Symphony Orchestra,
“George Enescu” Bukarest Philharmonic Orchestra,
National Radio Orchestra of Romania,
Bucheon Philharmonic Orchestra Seoul,
Korean Symphony Orchestra,
Wonju Philharmonic Orchestra,
Daegu Symphony Orchestra (Zuid-Korea),
Nordwestdeutsche Philharmonie,
Neue Philharmonie Westfalen,
Die Nürnberger Symfoniker,
Limburgs Symfonie Orkest,
Nederlands Promenade Orkest,
Residentie Orkest,
Ballet Orkest Amsterdam,
Koninklijk Concertgebouworkest.
Ook dirigeert hij regelmatig vooraanstaande koperensembles, zoals het Koper van het Koninklijk Concertgebouworkest, o.a. tijdens optredens in Italië en Oostenrijk.

Van 2004 tot 2012 was hij assistent-dirigent van Mariss Jansons bij het Koninklijk Concertgebouworkest te Amsterdam, wat hem de unieke kans bood op dit allerhoogste niveau zijn dirigent-schap te verfijnen. Zo kreeg hij de mogelijkheid in juni 2008 twee concerten bij het Koninklijk Concertgebouworkest over te nemen van Mariss Jansons. Bij deze gelegenheid dirigeerde hij Messiaen's Turangalila-Symphonie, die met veel bijval werd ontvangen door pers en publiek.


Download de biografie van Theo